Acasă »

Prezentarea raportului cu tema: Directivele UE și influența lor asupra legislației Republicii Moldova

 

Raportor: Dumitru Melnic,student anul II

 

ASOCIAŢIA OBŞTEASCĂ

UNIUNEA JURIŞTILOR DIN MOLDOVA


Miercuri, 09 Martie 2011, ora 17.30, în bir.103,a avut loc
prezentarea raportului cu tema:

Directivele UE și influența lor asupra legislației

Republicii Moldova

cîteva din momentele discutate…

Directiva este un act individual. Această caracteristică, adevărată din punct de vedere juridic, trebuie nuanţată în practică. Majoritatea directivelor sunt de fapt adresate ansamblului statelor membre, având ca scop implementarea uniformă şi simultană a legislaţiei în statele membre, astfel că directiva apare ca un instrument de legislaţie indirectă. Se înţelege, atunci, de ce judecătorul nu a ezitat să califice directiva ca fiind un „act cu aplicabilitate generală”. Această constatare pune în evidenţă un prim factor de apropiere între directivă şi regulament, care, în practică, şi nu în drept, au foarte des aceeaşi aplicabilitate generală, dacă analizăm efectele concrete ale actului dincolo de formalismul juridic.

Directiva nu este dotată – spre deosebire de regulament – decât cu o forţă normativă limitată. Obligaţia pe care ea o creează în sarcina statelor membre nu poartă de fapt decât asupra „rezultatului de atins” şi lasă acestora „competenţa în ceea ce priveşte forma şi mijloacele”.

În ce priveşte elaborarea directivelor, această competenţă aparţine în principal Consiliului şi Parlamentului, la propunerea Comisiei, sau, în situaţii mai rare, la iniţiativa Consiliului, în urma avizului Comisiei, în cazuri excepţionale, directivele sunt emise de Comisie, din iniţiativă proprie sau cu abilitarea din partea Consiliului.

Există două categorii de directive, şi anume:

a. directive de bază

b. directive de execuţie

Directiva de bază este adoptată pe baza Tratatelor, iar cea de-a doua pentru executarea cele dintâi; trebuie menţionat principiul conform căruia directivele de execuţie nu pot deroga de la directivele de bază.

Directiva apare ca un instrument folosit la nivel comunitar în vederea armonizării legislaţiilor naţionale, de depăşire a diferenţelor, a contradicţiilor, de multe ori substanţiale, dintre reglementările interne ale diverselor state membre ale U.E


Totodată cu prilejul Sarbătorii de 8 Martie,grupul de băieți de la ,,Uniunea Juriștilor din Moldova” au organizat un moment deosebit,au felicitat toate doamnele si domnișoarele și le-au alintat cu cuvinte frumoase!

Ținem să le mulțumim călduros pentru gestul plăcut !!Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *