Acasă »

Conferința Internațională, dedicată reformei legislației civile în România

 

 

 

 

 

Reprezentanții Tineretului Uniunii Juriștilor din Moldova, studenți la Facultatea de Drept a USM au participat la Conferința Internațională, dedicată reformei legislației civile în România, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

Revenind, Palamarciuc Vladimir si Știrbu Gheorghe au relatat despre experiența călătoriei în România, precum și despre tendințele reformei legislative în domeniul civil.

În anul 2009 prin Legea 287/2009 a fost adoptat Noul Cod Civil al României (publicat în Monitorul Oficial nr.511 din 24 iulie 2009). Conform art.2664 al acestui act normativ Codul civil intra în vigoare la data care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia. Alin.2 al aceluiași articol prevede ca în termen de 12 luni de la data publicării prezentului Cod civil, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului civil.

Pîna la momentul de fața Guvernul României nu a înaintat un astfel de proiect, și prin urmare Codul civil înca nu a intrat in vigoare.

Noul Cod civil vine cu noi tendințe, cum ar fi includerea în Cod civil a prevederilor privind persoanele juridice (comercianții), includerea instituției logodnei, desfacerea căsătoriei pe cale amiabilă prin intermediul notarului în condițiile legii, etc.

 

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *